Кому чекати доплати у квітні, а хто не отримає нічого?

У квітні у ще однієї категорії громадян зростуть пенсійні виплати. Так передбачено законодавством. Стосується це пенсіонерів, що продовжують офіційно працювати. Їм повинні перерахувати кількість стажу й від цього залежатиме розмір виплат. Відповідне рішення передбачене в Законі України "Про обов'язкове державне пенсійне страхування".

Пенсіонерки. Фото: скріншот YouTube-відео
Пенсіонерки. Фото: скріншот YouTube-відео

По-перше, на підвищення можуть очікувати пенсіонери, що вийшли на заслужений відпочинок до 1 квітня 2019 року.

Також розмір надбавки буде залежати й від розрахункової виплати, чим вона у людини вища - тим більше буде доплата.

Також на перерахунок можуть очікувати у разі:

  • Якщо людина після призначення виплат за віком продовжувала працювати та має на даний час 24 страхові місяці додаткового стажу. Вказано, що цей строк не залежить від перерв у роботі;
  • Приблизно розмір надбавки складатиме 2%від розрахункового розміру пенсії;
  • Якщо розмір зарплатні у людини зменшився, то вона має право на те, щоб враховували її середній заробіток за минулий період.

У Державній службі статистики порахували, що на даний час в Україні проживає 2 млн 700 тисяч пенсіонерів, що продовжують працювати. З цієї кількості лише 700 тисяч осіб стали отримувати виплати за віком лише нещодавно. Тому, на перерахунок можуть очікувати 2 млн таких громадян.

Також для того, щоб Пенсійний фонд провів перерахунок, нікуди не треба звертатися, адже все проводиться автоматично. Усю необхідну інформацію співробітники Пенсійного фонду можуть дізнатися в особистій справі пенсіонера.

В нормативному акті вказано, що перерахунок виплат проводиться цій категорії громадян у разі, якщо станом на 1 березня вони отримали право на проведення такого перерахунку.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що в Мінсоцполітики підбили підсумки індексації та повідомили скільки громадян отримали перерахунок та на яку суму в них зросли виплати.

Також ми писали, що пенсіонерам повідомили, чи можуть від них вимагати повернути кошти у разі помилкової переплати.

Нагадуємо, що в Пенсійному фонді попередили, що можуть призупинити нарахування виплат громадянам. Коли це може статися та що робити, це важливо знати кожному пенсіонеру.