Марина Лазебна повідомила, чому так може статися

Попри усі підвищення, надбавки та індексації, розмір пенсії у більшості громадян дуже низький. Однак, є й невтішні прогнози, розмір пенсій можуть знизити вполовину. Міністерка соціальної політики Марина Лазебна повідомила, чому так може статися та коли, повідомляє РБК-Україна.

Гаманець. Фото: скріншот YouTube-відео
Гаманець. Фото: скріншот YouTube-відео

Лазебна відзначила, що так може статися вже через 30 років, пенсіонери будуть отримувати удвічі менший розмір виплат. Щоб цього не допустити, потрібно вводити накопичувальну пенсійну систему.

Міністерка соціальної політики зазначила, що якщо не проводити ніяких реформ, то коефіцієнт заміщення з сьогоднішніх 30% через 30 років буде складати вже 18%.

Тобто це той показник, який використовують для визначення розміру пенсії стосовно заробітної плати. Варто відзначити, що це прогноз Всесвітнього банку.

Це означає, що із заробітної платні в 10 000 грн розмір пенсії становитиме лише 1800 грн. Це при тому, що за словами Марини Лазебної Уряд вже "вручну" дотягує розмір солідарної пенсії.

Міністерка соцполітики повідомила, що всього існує п'ять видів мінімальних пенсійних виплат.

Мінімальна пенсія залежить від прожиткового мінімуму та призначається громадянам з маленьким стажем. У громадян з повним стажем розмір виплати залежить від мінімальної зарплати та становить 2400 грн. Інші три види пенсійних виплат за словами чиновниці вже встановлюються рішенням Уряду, в тому числі доплати до пенсій за віком.

За підрахунками, щороку приблизно 60 тисяч громадян не можуть отримувати пенсії через вік. Накопичувальна пенсійна система б покращила ситуацію, тому її треба терміново приймати. Такий вид виплат вже введений у 77 країнах світу.

За прогнозами, у разі введення накопичувальної пенсійної системи у майбутніх пенсіонерів виплати можуть сягати 7000 грн.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Марина Лазебна повідомила, як карантин вплинув на виплати соцдопомоги.

Нагадуємо, що з 1 квітня у житті українців стануться важливі зміни, що станеться з пенсіями, тарифами та медичною допомогою.

Також ми писали, що Лазебна розповіла, як українці зможуть отримати у місяць одразу дві пенсії та про який розмір виплат йде мова.