Усі етапи для призначення субсидії

За даними Міністерства соціальної політики в Україні приблизно 3 млн домогосподарств отримують грошові субсидії на оплату комунальних послуг. Українцям, що хочуть подати заявку на призначення допомоги, Соцстрах пояснив, які документи треба зібрати та через скільки буде призначена соціальна виплата. Деталі опубліковані на сторінці "Пенсійного кур'єра" в Facebook.

Документи. Фото: скріншот YouTube-відео
Документи. Фото: скріншот YouTube-відео

Субсидію призначають тим, у кого оплата за комунальні послуги перевищує на 15% сукупний дохід на домогосподарство.

З документів необхідно подати лише заяву та декларацію про доходи та витрати. Підрозділ Соцзахисту повинен протягом 10 днів з моменту подачі заявки надати відповідь, чи буде призначена субсидія чи ні.

За цей час заявника також перевірять в інших органах, зокрема:

  • В Податковій службі перевірять правдивість доходів;
  • У Пенсійному фонді дізнаються, чи сплачує заявник єдиний внесок на загальне державне обов'язкове страхування;
  • В органах місцевого врядування дізнаються інформацію про склад сім'ї та хто ще прописаний у житлі, на яке подано заяву на призначення субсидії;
  • У підприємствах, що надають комунальні послуги дізнаються про тарифи та як людина сплачує послуги;
  • Також можуть ще перевірити заявника й в інших органах.

Якщо людина дійсно не може самотужки сплачувати комунальні послуги та вказала вірну інформацію, їй буде призначена субсидія.

Варто зазначити, що тепер більш ретельно перевіряють не тільки людей, що вперше подають заяву на призначення субсидії, а й чинних субсидіантів й тих, хто вже декілька років як не отримує виплати.

Тобто перевірка субсидіантів відбувається в три етапи, щоб знайти факти можливих зловживань.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що з 1 квітня в Україні відбудеться ряд важливих змін, як зміняться пенсії, тарифи та медпослуги. Важливу інформацію слід знати кожному українцю.

Також ми писали, що стало відомо, як змінилося життя українців з моменту обрання президентом України Володимира Зеленського. Дізнайтеся, що сталося з тарифами, зарплатнею, цінами та соцвиплатами.

Нагадуємо, що Мінсоцполітики хоче змінити принцип визначення прожиткового мінімуму, як від цього зміняться субсидії та інші важливі соцвиплати.