Хто зможе отримати допомогу та як це зробити

У зв'язку з щоденним збільшенням кількості хворих на COVID-19, вводяться жорсткі міри для регіонів, що попадають до "червоної" зони. Тому, щоб підтримати населення, Уряд пообіцяв й цього разу виділити матеріальну допомогу ФОП та найманим працівникам, як це було під час національного локдауну. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зробив відповідну заяву, його звернення опублікував Кабмін.

Банкноти в 1000 грн. Фото: скріншот YouTube-відео
Банкноти в 1000 грн. Фото: скріншот YouTube-відео

В Уряді вже повідомили, що оформити допомогу можна буде, як і минулого разу за допомогою порталу або додатку "Дія". Суму виплати Денис Шмигаль також вже озвучив - 8000 грн. Однак, цього разу принцип надання допомоги Кабмін хоче змінити.

Зокрема, окрім допомоги від держави у Кабміні теж очікують, що місцева влада також виділить кошти своїм жителям, що постраждали внаслідок карантинних обмежень.

Повідомляється, що усі основні деталі компенсації, хто, як та коли зможе отримати допомогу, Верховна Рада повинна розглянути на засіданні 30 березня.

Потім постанову повинен підписати президент України, тоді закон набирає чинності й через 10 днів після цього повинна початися процедура нарахування допомоги.

Хто отримає допомогу?

Орієнтовно, грошову допомогу ФОП та наймані робітники почнуть отримувати з середини квітня.

Подати заявку потрібно буде протягом 30 днів з початку посиленого карантину, тобто коли регіон підпадає до обмежень "червоної" зони. Вказано, що програма компенсації Уряду розрахована на цілий рік, тому якщо регіон потрапляє у "червону" зону пізніше, виплати почнуть виплачувати з того терміну.

Минулого разу допомогу отримали ФОП та наймані працівники, якщо їх основний вид діяльності підпадав у список, що створив Кабмін. Допомогу отримали заклади громадського харчування, торгівля непродовольчими товарами, сфера розваг та інші підприємства згідно з КВЕД.

Хто не зможе отримати допомогу?

У будь-якому разі, ті підприємства, що не потрапляють до списку, не зможуть подати заявку. Також на грошову компенсацію не зможуть розраховувати ті ФОП та наймані працівники, що не сплачували податки. Минулого разу таких громадян було чимало. Крім цього, якщо зарплата становить 30 тисяч грн у місяць, допомогу теж не надають.

До слова, Головне науково-експертне управління Верховної Ради у висновку вказало, що у законопроєкті не досить чітко вказано, яку ж допомогу місцева влада повинна надати громадянам.

Вони не виключають, що одні місцеві органи будуть надавати жителям допомогу, а інші - ні. Така ситуація негативно відзначиться на забезпеченні рівності конституційних прав громадян України.

До слова, під час локдауну по підрахунках Мінсоцполітики на допомогу могли претендувати 712 тис. осіб, але подали заявку лише 480 тис.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що секретар РНБО не виключив введення локдауну по всій країні.

Також ми писали, що на ранок п'ятниці, 26 березня в Україні МОЗ зафіксував новий антирекорд за кількістю захворювань - 18 132 осіб. У суботу, 27 березні - 17 424 нових випадків. У "червоній" зоні вже 13 регіонів.

Нагадуємо, що українцям нагадали, як зареєструватися на безплатну вакцинацію.